KØGE ÅS - KORT, FOTOS OG FLERE FAKTA

Den røde linje viser omridset af Køge Ås. Derunder fotos fra forskellige partier af åsen.SE KORT MED ALLE ÅSE


Note: Den lille ås umiddelbart nord for Køge Ås er den relativt velbevarede Ejby Ås.Eksempler på aktiviteter og faciliteter ved Køge Ås:

 • MTB-spor på Køge Ås og i Lellingeskoven
 • Minicenter Køge Ås (spejderhytte)
 • Cykeltur ad Køge Å-stien
 • Naturen i Skovhus Vænge
 • Turistinformation om åsen ved Køge •   FOTOS FRA ÅSEN VED KØGE, VITTENBJERG, RAVNESHAVE OG SKOVHUS VÆNGE:
  Åsen lidt uden for Køge by er med sine bøgetræer, skråninger og stier et populært udflugtsmål.
  Her ser man tydeligt, at åsen består af meget findelt og porøst materiale. Muldlaget er tyndt på åsen, og flere steder er det der slet ikke.
  Især på sydsiden af åsen har skovbunden og stierne en karakteristisk lys farve. Bemærk også, hvordan erosion har blotlagt træernes rodnet.
  I Ravneshave nær Bjæverskov finder man Køge Ås' højeste punkt (51 moh.). Det er også det sted, hvor åsen hæver sig mest over det omgivende terræn. Tusindvis af mennesker passerer stedet hver dag. Ravneshave ligger nemlig tæt på Vestmotorvejen, hvorfra dette billede er taget.
  Ved Vittenbjerg øst for Spanager oplever man et dramatisk møde mellem den oprindelige og den bortgravede ås. På det sted, hvor Vittenbjerg-partiets højeste punkt på 38 moh. engang lå, ligger der nu en sø, men på søens østside har et stykke af åsen, fra hvis top dette billede er taget, fået lov at overleve.
  Der er 25 højdemeter fra toppen af den nuværende ås ved Vittenbjerg og ned til søens overflade.
  Den store skråning, der er opstået ved grusgravningen, hælder med over 50 procent i snit.
  Når man har sagt Køge Ås, må man også sige Køge Å. De to følges nemlig trofast ad gennem det østsjællandske landskab. Her er vi i kløften ved Skovhus Vænge, hvor Køge Å folder sig ud på smukkeste vis.

    << Tilbage til oversigten over de største åse

    Alt billedmateriale: Danskebjerge.dk