GALLERI: SÅDAN SER SVINGENE UD

Danskebjerge.dk har besøgt en lang række danske hårnålesving. Nedenfor er billeder fra nogle af lokaliteterne.

Der er uddybende data om de viste sving på de foregående sider. Se f.eks. Danmarkskortet, hvor de alle er med.
Hårnålesvinget på Vesterbjerg skaber en flot indgang til den nordvestjyske havneby Lemvig. Det er et "ægte" hårnålesving med en vinkel på over 180 grader. Ikke blot PostNord Danmark Rundt har været her, men også selveste Giro d'Italia. Begge gange blev rytterne også konfronteret med Vesterbjergs modstykke, Østerbjerg, der - som navnet antyder - ligger i den anden ende af byen.
Jo, den er god nok: Det er i Danmark. Nemlig ved Gudhjem på Bornholm, hvor denne stejle vejstrækning med sine to hårnålesving snor sig op mellem klipperne. Det ene af svingene er delvist gemt bag træerne i midten af billedet. Til højre ses en cyklist, der har valgt - eller set sig nødsaget til - at trække op ad bakken. Det er en helt speciel oplevelse at cykle nedad her, men nedkørsler er kun tilladt uden for turistsæsonen eller ved særlige events.
Kollens Møllevej fører gennem en del af Jeksendalen sydvest for Århus. På vej op ad dalsiden finder man dette prægtige hårnålesving, som er temmelig stejlt.
Hvis man skal ned til havnen i byen Hasle på vestsiden af Bornholm, kommer man forbi dette hårnålesving.
Svinget på Kongebakken i fynske Svendborg når ikke helt op på 180 grader, men mindre kan også gøre det.
Slangebakken lever op til sit navn og vrider sig smukt op igennem den lille midtjyske by Laven. Mere her.
Der findes skam også hårnålesving på Sjælland, omend de er få. Hårnålesvinget her ved Ejby er på ca. 170 grader og ligger lige ud til Bramsnæs Vig i Isefjorden. På billedet, der er taget "ned ad bakke", ses havet i baggrunden. Et smukt sving på et smukt sted.
Munkebjerg ved Vejle er ikke blot en af Danmarks hårdeste stigninger. Den byder også på hele to elegante hårnålesving. Her ses det skarpeste af dem, som er ved at blive besteget af far og søn.
Svinget syd for jyske Ålum udmærker sig ved at ligge i helt åbent terræn. Det når ikke op på 180 grader, men giver alligevel vejstrækningen et ganske særpræget forløb. Cykelløbet PostNord Danmark Rundt lægger ind imellem vejen forbi her.
Uhrskovvej i Vejle er en sidevej til Chr. Winthers vej, der er Danmarks stejleste gade. Men selvom Uhrskovvej således lever livet lidt i skyggen af sin sidekammerat, kan den godt være stolt. Den har nemlig et ægte hårnålesving, som tilmed skråner en hel del, faktisk op til 19%. Update pr. 2020: Vejle Kommune har besluttet, at Uhrskovvej skal være en blind vej, dvs. man skal ikke længere kunne køre ind på den fra Jellingvej.
Hovedgaden i den bornholmske by Vang er af Danskebjerge.dk kåret som Danmarks skrappeste asfalterede stigning. Der er også et hårnålesving på strækningen. Endda med spektakulær udsigt ud over Østersøens blå.
Skibetvej løber forbi Haraldskær ved Vejle Å og op til den lille bebyggelse Nørre Vilstrup. Den samlede højdeforskel på Skibetvej-bakken er ca. 50 højdemeter.
Trompeterbakken i Kolding ligger i et beboelseskvarter og er måske ikke Danmarks smukkeste hårnålesving, men den fortjener nu alligevel en fanfare.
Ja, minsandten. Et hårnålesving i det ellers ret flade hovedstadsområde. Det kan sågar fastslås, at Høje Skodsborgvej er et "ægte" hårnålesving, der når op på de magiske 180 grader. Et minus er, at vejen ender blindt efter toppen, dog med forlængelse i form af cykelsti.
Alle fotos: Danskebjerge.dk. Brug af billederne kræver tilladelse.
Se også:   Danmark har skam også hårnålesving    Danmarks vildeste sving    Flere danske hårnålesving