PROFFERNE GÅR GLIP AF KØBENHAVNS HÅRDESTE STIGNING

Der er ikke så mange, der har hørt om Sjælsøvej. Men det er synd, for det er her, at den mest udfordrende asfalterede vejstrækning i hovedstadsområdet begynder.
(Se kortet nederst på siden.)

Efter københavnske forhold er det en ganske kuperet rundstrækning, der venter landevejsrytterne ved VM i 2011.

Brutal start. På dette stykke af Sjælsøvej stiger terrænet med 7,5% i snit.
Men et par kilometer fra den meget omtalte rute ligger en stigning, som er langt hårdere end bakkerne på VM-ruten - og som det professionelle felt altså vil gå glip af.

Stigningen starter på Sjælsøvej i Ravnsnæs og fortsætter via Ravnsnæsvej op ad Høsterkøbvej. En strækning, der er lige knap 1 kilometer lang og med en gennemsnitlig stigning på 4,8 %.

- Det er en meget uhyggelig stigning, siger Christian Nielsen, der kender bakken ud og ind fra sin træning.

- Da jeg bor tæt på den, bruger jeg den ofte til at slutte en rute af med for at tømme mig selv fuldstændig, fortæller han.

Stigningen har et meget varieret forløb. De første 300 meter på Sjælsøvej stiger med hele 7,5 % i snit. Ved Ravnsnæsvej kommer man til et stykke, der er helt fladt, men når man drejer til højre ad Høsterkøbvej, går det igen opad: 520 meter med en gennemsnitlig stigning på 5 %.

Dermed overgår stigningen i Ravnsnæs på alle måder Geels Bakke og Søllerød Slotsvej, der er de hårdeste stigninger på VM-ruten 2011. Sjælsøvej-Høsterkøbvej har næsten dobbelt så mange højdemeter, og den maksimale stigningsprocent er også højere. (Flere data.)

Her begynder Høsterkøbvej og dermed anden del af stigningen ved Ravnsnæsset. En rytter - i mere sommerlige omgivelser - på den sidste del af stigningen på Høsterkøbvej. I baggrunden ses Sjælsø.
Se en oversigt over de mest kendte bakker i hovedstaden HER !

En rytters beskrivelse af Ravnsnæs-stigningen:
"Det er en meget eksplosiv stigning. Det første stykke på Sjælsøvej nede fra Ravnsnæsset og op til Ravnsnæsvej er uhyggeligt stejlt. Herefter drejer du til venstre ad Ravnsnæsvej, hvor du lige får en puster på 130 meter, inden du drejer op ad Høsterkøbvej. Høsterkøbvej er knap så stejl som Sjælsøvej, men er derimod længere. Derudover stiger det stadig væk en smule et stykke tid, efter at den egentlige top er nået, og dét - kombineret med Sjælsøvej i benene - får rytteren til at udbryde: "Stop nu bakke"! Sjælsøstigningen er altså en todelt stigning, hvor man først forcerer den korte, men meget stejle, og derefter den lange og seje. De to ingredienser kombineret giver alt i alt en meget uhyggelig stigning."
(Christian Nielsen)

Kort over Ravnsnæs-stigningen:
Sjælsøvej-Høsterkøbvej er den lilla linje på kortet. Hvis du zoomer ud, kan du se flere stigninger i nærheden. Ellers kan du finde meget mere information om bakkerne i Furesø-området
her.

(Denne artikel udkom sammen med en pressemeddelelse i foråret 2010.)

Alle fotos: Danskebjerge.dkRelaterede artikler:  Hovedstadens hårdeste    Danmarks skrappeste stigning    'Nogle bakker duer bare ikke'