SÅDAN MISTEDE EN LANDSDEL SIT STØRSTE BJERG

Lolland-Falster er ikke ligefrem kendt for vældige højdedrag. Men faktisk ville landsdelens terræn i dag have været et par meter højere, hvis ikke øernes geologiske toppunkt var blevet fjernet af et entreprenørfirma på jagt efter grus.

Klik på skiltet ovenfor for at gå til hjemmesiden, hvor man kan bestille bogen med artiklen.
Det er en af "afsløringerne" i en længere artikel, som Danskebjerge.dk har skrevet til Lolland-Falsters Historiske Samfunds Årbog 2010.

Artiklen tager udgangspunkt i to lokaliteter med samme navn: Bavnehøj og Bavnehøj. Den ene Bavnehøj ligger ved Birket på Lolland og er Lollands højeste jordpunkt (30 moh.). Den anden ligger ved Nr. Vedby på Falster og er Falsters - og hele Lolland-Falsters - højeste jordpunkt (44 moh.). (Se også kort og billeder længere nede på siden.)

Imidlertid er begge Bavnehøje forsynet med gravhøje på toppen. Stedernes maksimale højde er dermed delvist menneskeskabt, og som der argumenteres for i artiklen, bør toppunkter fastlægges ud fra deres naturlige (dvs. ikke-menneskeskabte) proportioner. Man skal med andre ord trække højden af gravhøjene fra i regnskabet, hvis man vil nå frem til det geologisk set rigtige resultat.

Her viser det sig, at Bavnehøj og Bavnehøj ikke længere er de reelle toppunkter i landsdelen. Bavnehøj på Lolland er end ikke i nærheden af at være det. Bavnehøj på Falster er fortsat et højt beliggende punkt i terrænet (efter lolland-falstersk målestok), men også den er fortrængt fra førstepladsen.

I forhold til sidstnævnte Bavnehøj er sagen ret så speget.

For det første ligger der ca. 1 km øst for Bavnehøj et punkt, som må betegnes som det nuværende højeste naturlige punkt på Lolland-Falster. Punktet, som er unavngivent, ligger lige akkurat mere end 40 meter over havet. Dermed overgår det Bavnehøjs naturlige højde med ca. en halv meter.

Bavnehøj på Falster, set fra øst mod vest. I forgrunden Nr. Vedby grusgrav. (Foto: Danskebjerge.dk.)
For det andet viser ældre kort, at der mellem dette unavngivne punkt og Bavnehøj ligger et andet naturligt punkt, der er højere. Det hedder Ulbjerg. Det måler 43 moh. - og har dermed geologisk set højderekorden på Lolland-Falster. Der er bare det ved det, at Ulbjerg ikke er mere. Som der står i artiklen: "Ulbjerg er i dag et hul i jorden. Den værst tænkelige skæbne for et bjerg."

I hele området har der nemlig gennem de seneste årtier bredt sig en grusgrav. Bid for bid har gravkøerne fjernet det materiale, som gletsjerne bragte hertil for over 10.000 år siden. På et tidspunkt inden for de seneste ti år er det også gået ud over Ulbjerg. Uden at nogen tilsyneladende har prøvet at redde det stakkels bjerg.

Her lå engang Ulbjerg - det højeste naturlige punkt på hele Lolland-Falster. Billedet er taget fra omtrent samme position som ovenfor, men her fra nord mod syd. Bagest til venstre ses Nr. Vedby Kirke. (Foto: Danskebjerge.dk.)
Læs meget mere om Ulbjerg, Bavnehøjene og Lolland-Falsters topografi i artiklen i Lolland-Falsters Historiske Samfunds Årbog 2010. Årbogen kan bestilles her.

Der er også yderligere info og billedmateriale i artiklen om Lolland-Falsters Alpe d'Huez (opdateret nov. 2010).

Kort over Lolland-Falster med de højeste punkter:


Vis Lolland-Falsters højeste punkter på et større kort

De to Bavnehøje (hvis toppe er menneskeskabte) er markeret med grønne ikoner. Top 10-listen over Lolland-Falsters højeste punkter finder du her.