DANMARKS SKRAPPESTE STIGNING ER FUNDET

De fleste af de store danske bakker ligger i Jylland. Men det er på Bornholm, at man skal finde den mest krævende stigning af dem alle.

De første meter af Danmarks mest barske bakke i Vang på Bornholm.
Det viser en kåring, som hjemmesiden Danskebjerge.dk har lavet. Kåringen bygger på et ratingsystem, som beregnes ud fra præcise data fra Kort- og Matrikelstyrelsen.

Nr. 1 på listen over de mest udfordrende vejstrækninger er hovedgaden i Vang på det nordvestlige Bornholm. Fra havnen i Vang og til bakkens top ved Korteby er der næsten 92 meter i højdeforskel. Det giver en stigning på 7,2 procent i gennemsnit på den 1280 meter lange strækning, og det er der ingen andre danske bakker, der kan hamle op med.

Bakken i Vang efterfølges dog tæt af Jellingvej i Vejle. Den er ganske vist knap så stejl (5,4 procent), men med en længde på næsten to kilometer skiller den sig markant ud fra andre store danske bakker. Stigningen, der starter på Valdemarsgade og slutter ved Stjernevej, er den eneste i Danmark, der har dimensioner svarende til en gennemsnitlig kategori 4-stigning i Tour de France.

Munkebjerg-bakken ved Vejle må tage til takke med en tredjeplads i kåringen. Munkebjerg, som er en af de mest kendte stigninger i Danmark, minder i sit forløb en del om Vang-bakken, men har en marginalt mindre højdeforskel fra bund til top. Til gengæld er Munkebjerg nemmere tilgængelig end Vang-bakken, der desværre starter "blindt". Og så er Munkebjerg en anelse stejlere på sit mest stejle sted, end Vang er.

Se listen med de 10 største danske (asfalterede) stigninger HER.

Foto: Danskebjerge.dk