Man tager fejl, hvis man tror, at Danmark er et fladt land. Tvivlere kan eventuelt prøve at løbe et af landets mange motionsløb med kuperede ruter. (Foto: Henrik Kaysfeld)
KVIKGUIDE TIL BJERGLØB I 2012

Går du og overvejer, hvilke udfordringer du skal give dig selv i den kommende sæson? Så kommer her en portion tip. Udgangspunktet er den liste over bjergløb, som Danskebjerge.dk har lavet, og hvor du vil kunne finde meget mere information.

Hvis du holder af kuperede landskaber, men i øvrigt har en "alt-med-måde"-tilgang til motion, så bør du kigge nærmere på de løb, der figurerer i den nedre del af listen. Det kunne være Jellingløbet (Midtjylland) eller Alpeløbet (Sydfyn), hvor de længste distancer er på omkring 10 km. Løbene foregår typisk på grusstier og -veje i skovrige terræn, og selvom der er stigninger på ruterne, er de ikke hårdere, end attde fleste vil kunne komme over dem, uden at pulsen og mælkesyren løber løbsk. Ved de fleste maraton- og halvmaratonløb er der også mulighed for at tilmelde sig distancer i omegnen af 10 km eller kortere. Overvej således også Hammelev Løbet (Sønderjylland), Odderløbet (Østjylland), Skovløberen (Midtsjælland) og Hans Rømers Marathon (Bornholm).

I den mere eksotiske ende finder vi løb som Kalkmineløbet, Klinteløbet og Tour de Munkebjerg. De er kendetegnet ved at foregå på lokaliteter, der skiller sig markant ud fra det, man ellers møder i det danske landskab.

Kalkmineløbet er en event nær Mønsted, og som navnet antyder, skal deltagerne blandt andet igennem de snævre gange dybt nede i en kalkmine. Læg dertil en del hårde stigninger undervejs, og du har opskriften på et meget specielt og spændende løb. Der er både korte og lange distancer at vælge imellem, herunder et helmaraton.

Man risikerer at få tunnelsyn, når man bevæger sig ind i de lange, mørke gange, der indgår i Kalkmineløbet.
Klinteløbet finder man næsten i den modsatte ende af landet. Men der er alligevel en del ligheder. Eksempelvis begynder stedets navn med de samme tre bogstaver: Møns! Og Møns Klint består af samme grundstof som kalkminerne ved Mønsted. Og endelig er der også på Klinteløbets rute masser af højdemeter at kæmpe med. Den afsluttende stigning ved Møns Klint skiller sig dog markant ud: 100 højdemeter skal overvindes for at komme fra kysten og op til den lange trætrappes øverste trin. I det hele taget er ruten en barsk omgang, som man nok bør holde sig fra, hvis man mest er til hyggeløb.

"Advarselsskiltet" lige inden Munkebjerg.
Tour de Munkebjerg ved Vejle har ligesom Klinteløbet en meget hård afslutning. Den relativt korte distance slutter nemlig med godt 1 km op ad den berygtede og snoede Munkebjerg-stigning. En stor kontrast til de foregående 5 km, som ligger på helt flad og lige vej langs med Vejle Fjord. Alt i alt et både modsætningsfyldt, malerisk og morderisk løb, der kræver, at man kan disponere sine kræfter klogt.

Så vidt "konceptløb". Men hvad nu, hvis man bare gerne vil have en ordentlig portion bakker og ikke så meget hurlumhej? Ja, så skal vi over i kategorien med de mere klassiske bjergløb. For eksempel Seiffertløbet (Sydsjælland), Skvæt Skovløb (Midtjylland), Helvede i Nord (Nordsjælland), Hedelands Bjergløb (Midtsjælland) og Molsløbet (Østjylland). Her støder man ind i høje stigningsprocenter undervejs, og man er dårligt kommet ned fra den ene bakke, før der tårner sig en ny op lige foran én. Der er alle muligheder for at forbrænde masser af kalorier og presse hjerterytmen op i uanede højder.

Og hvis du stadig ikke er tilfreds, er der de løb, som Danskebjerge.dk har omtalt i forbindelse med kåringen af årets hårdeste motionsløb. Læs mere her og her.

Der kommer i øvrigt jævnligt helt nye bjergløb til. Dem kigger Danskebjerge.dk snart nærmere på. En lang række andre løbe-events finder du på sitet Motionsløb.dk, som Danskebjerge.dk samarbejder med.



Har DU erfaringer med nogen af de ovennævnte løb? Så fortæl om det på bloggen.