Sønderjyske bjerge lokker:
BAKKE-ELSKERE STRØMMER TIL AABENRAA

Bjergløb kan tiltrække løbere, fordi ruterne er krævende. Men de kan også skræmme løbere væk - af samme grund. I Aabenraa er tingene gået op i en højere enhed. Aabenraa Bjergmarathon byder på både hårde bakker - og tusinder af deltagere.

Der er feststemning i Aabenraa, hver gang byens store motionsløb skydes i gang.
Aabenraa Bjergmarathon er blevet afviklet siden årtusindskiftet og har i flere år været en sikker kandidat på Danskebjerge.dk's liste over de hårdeste danske bjergløb.

Ruten er karakteriseret af få, men lange stigninger. Stigningerne, hvoraf den skrappeste ligger på Hjarupvej, er placeret på fire sløjfer, som alle har udgangspunkt i Aabenraa by. Maratonløberne skal løbe alle fire sløjfer, mens dem, der løber kortere distancer, kan nøjes med en eller to sløjfer.

Men trods den spændende rute er det ikke dén, der gør Aabenraa Bjergmarathon til noget enestående. Løbets unikke styrke er, at der år efter år er så mange løbere, der deltager i det. Deltagerantallet ligger på mellem 2000 og 2700, og det er altså lidt af en bedrift, når man tager i betragtning, hvor mange andre løb der findes rundt omkring - løb, hvis ruter oftest er noget nemmere at overkomme.

Til højre ses højdeprofilen for Aabenraa Bjergmarathons længste distance. De to første stigninger er på hver 55 højdemeter og ligger begge på den første, østgående sløjfe. Dernæst følger en tur i modsat retning, mod vest - løbets nemmeste delstrækning. På tredje delstrækning, der vender mod syd, møder løberne rutens hidtil hårdeste stigning på 70 højdemeter, men den bliver overgået på sidste sløjfe i Aabenraas nordlige ende, hvor Hjarupvej-bakken slutter i ca. 80 meters højde over havet. Se hele ruten her.

Opskriften på succesen er god organisation og stor lokal opbakning, forklarer løbsformand Per Hussmand:

Kilde: DAF's motionstæller

• - Det er kendetegnende for Aabenraa Bjergmarathon, at der fra organisationen bag bliver lagt meget vægt på at skabe et godt løb, hvor løberne er i centrum.

- Efterhånden er Aabenraa Bjergmarathon blevet hele byens løb. Der er mange meget entusiastiske hjælpere, og mange steder er løberuten pyntet op med blomster og flag. Især Storetorv er med til at gøre løbet til noget specielt.

Det sønderjyske løb har da også fået anerkendelse fra flere sider.

Andre bjergløb med over 1000 deltagere:

• Kalkmineløbet
  • Himmelbjergløbet
  • Helvede i Nord
  • Etape Bornholm (3. og 4. etape)
  • Jellingløbet
  • Jyske Vestkysten kårede i 2011 Aabenraa Bjergmarathon til "Årets Succes". Og på sitet Motionslob.dk er løbet hele to gange blevet hædret med topkarakter og i 2010 med betegnelsen "Danmarks bedste motionsløb" (læs den nyeste anmeldelse her).

Nu kan arrangørerne så også glæde sig over at blive kaldt "Danmarks mest populære bjergløb" - af Danskebjerge.dk.