DE HÅRDESTE MOUNTAINBIKE-EVENTS

[Opdateret december 2015]
En liste med Danmarks største udfordringer for mountainbikere. For hvert løb er angivet sværhedsgrad og distance(r) samt - i det omfang det findes - antal højdemeter og deltagerantal (for hele arrangementet).

Kun éndagsmotionsløb er med, og kun de hårdeste/længste ruter for hver event er anført. Stjerne (*) markerer, at data er særligt usikre.

Listens oplysninger om ruterne ajourføres ikke systematisk. Så krydstjek venligst med informationer på de enkelte løbs egne websteder (klik på overskrifterne).

Øvrige kriterier ses nederst.

• Highland MTB Challenge
  • Sværhedsgrad: Arrangøren skriver: "100 km mountainbikerace gennem Danmarks vildeste og mest krævende terræn. Fra Silkeborg til Aarhus." Der er angiveligt 1500 højdemeter på ruten, og en stor del af vejen kører man på singletrack. Første halvdel trækker tænder ud, da man her bl.a. kommer gennem skovene omkring Himmelbjerget.
    Max. distance: 100 km
    Højdemeter: 1500
    Deltagerantal: 275 ('15)

• 1000Højdemeter
  • Sværhedsgrad: Navnet på løbet udtrykker, at der er i omegnen af 1000 højdemeter på ruten. Og det vel at mærke på en strækning på kun ca. 25 km. Det er i området omkring Himmelbjerget, at løbet finder sted. Vindertiderne ligger på ca. 1½ time, så det er ikke bare en kuperet, men også en teknisk vanskelig rute. Ruten ændres dog delvist fra år til år.
    Max. distance: 25 km
    Højdemeter: 1000*
    Deltagerantal: ca. 200 ('11)

• Silkeborg MTB Marathon
  • Sværhedsgrad: Arrangørerne erklærer selv, at ruterne ved dette arrangement "ligger i Danmarks bedste MTB-terræn". Og det er ikke helt galt, for i skovene ved Silkeborg kommer betegnelsen mountainbiking til sin ret. 76 km-ruten er den hårdeste af de tre ruter man kan vælge imellem.
    Max. distance: 76 km
    Højdemeter: 963
    Deltagerantal: 986 ('11)

• Merida MTB Marathon
  • Sværhedsgrad: Dette nordsjællandske løb har haft deltagelse af prominente navne som Lars Løkke Rasmussen og kronprins Frederik. Målt i højdemeter er stigningerne ikke så hidsige, men der er en del af dem, og ruten er lang. Smukt start- og målområde ved Frederiksborg Slot.
    Max. distance: 103 km
    Højdemeter: 990
    Deltagerantal: ca. 1800 ('12)

• MTB Race Blåbjerg
  • Sværhedsgrad: Stedet er Blåbjerg Klitplantage, hvor der er bygget en permanent mountainbikerute. Arrangøren: "Vi har ikke lange 'østjyske' bakker eller høje alpepas, men vi har et teknisk spændende spor, som sætter den hurtige rytter på prøve, når puls, hastighed og adrenalin er helt oppe i det røde felt." Løbets sorte rute er bl.a. blevet brugt ved MTB-DM i 2010.
    Max. distance: 33 km
    Højdemeter: 635
    Deltagerantal: 706 ('11)

• Giant 24 Race
  • Sværhedsgrad: Rold Skov nær Rebild er lidt af et paradis for mountainbikere. Så det kan næsten kun blive en god oplevelse at være med i dette løb - hvis man vel at mærke kan klare mosten på den noget kuperede rute. Det er et meget populært løb, hvor billetterne hurtigt bliver udsolgt.
    Max. distance: 14,3 km / 24 t
    Højdemeter: 200* pr. omg.
    Deltagerantal: 650* ('11)

• Nordic24
  • Sværhedsgrad: Nordic24 er en stor MTB-event, der foregår i Rude Skov nordøst for Furesø. Ifølge arrangøren selv byder ruten på "hårde opkørsler, fede stejle nedkørsler, flad grussti-tonseri samt smalle sprøde singletracks". Ruterne varierer fra år til år.
    Max. distance: (varierer) / 24 t
    Højdemeter: (varierer)
    Deltagerantal: 1000 ('11)

• MTB i Fussingø
  • Sværhedsgrad: Vest for Randers ligger Fussingø Slot, og det er i det overvejende skovklædte landskab omkring slottet, at dette løb foregår. Ruten er lagt på grusveje, asfalt og singletrack. Stigningerne er på op til 40 højdemeter, men det er især det høje antal af stigninger, der gør løbet hårdt.
    Max. distance: 50 km
    Højdemeter: 800
    Deltagerantal: 390* ('11)

• MTB-løb i Svanninge Bakker
  • Sværhedsgrad: I 2011 blev løbet afholdt for 15. gang, og det er dermed et af de mest traditionsrige mountainbikeløb i landet. Det afvikles i Svanninge Bakker, dvs. i hjertet af de Sydfynske Alper, hvor terrænet er voldsomt kuperet. Der foreligger dog kun sparsomme oplysninger om ruten og antallet af højdemeter.
    Max. distance: 25* km
    Højdemeter: -
    Deltagerantal: 241 ('11)

• Fitnessdk MTB-løb
  • Sværhedsgrad: Løbet i Slagelse Lystskov har været afviklet siden 2004. Arrangørerne kalder det for "Danmarks fedeste forårsklassiker", og ruten byder på "grusveje, singletracks, mudder, rødder og et par korte, men seje bakker". Der er tale om en rundstrækning på 19 km, som kan gennemkøres op til fire gange.
    Højdemeter: ej angivet
    Deltagerantal: ca. 600 ('11)

• MTB Fall Race
  • Sværhedsgrad: Der vil til tider være løst sand under hjulene, når du kaster dig ud i dette løb, der foregår ved Sjællands nordkyst. Til gengæld slipper du stort set for mudder. Arrangøren konkluderer: "En rute med meget variation og en del bakker." Et af Danmarks største MTB-løb målt i deltagerantal.
    Max. distance: 45,2 km
    Højdemeter: 450*
    Deltagerantal: 877 ('11; tilm.)

• MTB Jesperhusløbet
  • Sværhedsgrad: Løbet finder sted i Legind Bjerge - et lille højdedrag i det sydøstlige hjørne af Limfjords-øen Mors. Arrangøren betegner selv løbet som "et crosslignende ekstrem-/ultraløb", hvor det kuperede terræn og til tider løse underlag er en stor fysisk udfordring, men også en æstetisk nydelse for øjet.
    Max. distance: 40 km
    Højdemeter: 350*
    Deltagerantal: 200* ('11)

• Melfar MTB
  • Sværhedsgrad: Man kommer helt ind under den gamle Lillebæltsbro i dette løb, der foregår i Batteriplantagen ved Middelfart. Undervejs støder man ind i nogle stejle skrænter ved kysten, men man slipper for lange bakker. Løbet lukkes, når den hurtigtste rytter har gennemført rundstrækningen 5 gange.
    Max. distance: 5,3 km / Ca. 75 min.
    Højdemeter: 70* pr. omg.
    Deltagerantal: 50 ('11)

• Plantageløbet
  • Sværhedsgrad: Løbets navn kommer af, at ruten ligger i Tornby Klitplantage nord for Hjørring. Den længste distance, man kan vælge, er 3x12 km. Selvom stigningerne ikke er de voldsomste i Danmark, går det for at være et ganske udfordrende løb. Og for at være rigtig godt arrangeret!
    Max. distance: 36 km