LØB DER ER BAKKEDE - OG GAKKEDE

Stigninger og smuk natur er to gode grunde til at kaste sig ud i bjergløb. Men nogle løbsarrangører har endnu flere ting på plakaten. Udstillingsrum på et slot, mørke gange dybt under jorden og trapper med hundredevis af trin - det er blot noget af det, der møder deltagerne i de særprægede løbe-events, som Danskebjerge.dk har listet op herunder.


Stjerne (*) markerer, at data er særligt usikre. Klik på overskrifterne for at gå til de arrangerende klubbers egne websteder.



  • 1864-LØBET
  • Bakkelandskab: Dybbøl Banke
    Distancer (km): 21,1 / 10,8 / 6,1
    Højdemeter: 180*
    Deltagerantal: ca. 1300 ('12)
    Tidspunkt: Sidst i maj
    RUTEN:
    Som deltager i 1864-Løbet bevæger man sig i historisk terræn. Det var her - i området omkring Sønderborg -, at Danmark ad to omgange tabte i krig mod naboerne i syd og efterfølgende måtte afstå det meste af Slesvig-Holsten.
    En bestigning af den knap 70 meter høje Dybbøl Banke er selvfølgelig med på ruten, ligesom der indgår en tur igennem historiecenterets udendørsudstilling.
    Men løbets højdepunkt ligger måske i virkeligheden allerede i starten af ruten, hvor man skal ind på Sønderborg Slot og bl.a. passere den indendørs udstilling om krigen i 1864 (dette skal dog foregå i gang, indskærpes det!). Slotsbesøget optræder på eventens to længste ruter.
    Læs Motionslob.dk's anmeldelse fra løbets 2012-udgave her.

  • HAMMER TRAIL
  • Bakkelandskab: Nordbornholm
    Distancer (km): 160 / 80 mv.
    Højdemeter: Min. 4000 / 2000
    Deltagerantal: 220 ('12)
    Tidspunkt: Midt i maj
    RUTEN:
    Hammer Trail er måske Danmarks hårdeste terrænløb. Terrænet er i hvert fald ekstremt udfordrende. Ruten er lagt langs Bornholms nordvestkyst, hvor klippegrunden skyder stejlt i vejret og gør stigningerne til en benhård modstander. Læg dertil, at de distancer, man kan vælge imellem, er aldeles grusomme. Helt op til 100 miles, altså ca. 160 kilometer, kan man begive sig ud på.
    Blandt de mest frygtede forhindringer er trappen, der fører op fra klippepartiet Jons Kapel. Men der er også mange smukke oplevelser undervejs. Eksempelvis de smukke udsigter over Østersøen og passagen igennem den store borgruin Hammershus.

  • KALKMINELØBET
  • Bakkelandskab: Mønsted
    Distancer (km): 42,2 / 21,1 / 10,5 / 6,5
    Højdemeter: 480 / 240 / 120 / -
    Deltagerantal: 1164 ('11)
    Tidspunkt: Midt i maj
    RUTEN:
    Kalkmineløbet byder på mange op- og nedture. Og faktisk er det nedturene, der er de mest fascinerende. Her kommer man nemlig et godt stykke ned under jorden og løber i gamle kalkgruber.
    Ruten inkluderer såvel Daugbjerg Kalkgruber som Mønsted Kalkgruber.
    Der er kun svag belysning, og da gangene er snævre og smalle, er der en vis risiko for, at du slår panden ind i en væg. Derfor får du ved minerne i Daugbjerg udleveret sikkerhedshjelm ved indgangen. Én ting slår du næppe, nemlig din personlige rekord. Dertil er ruten for aparte, og bakkerne oven for gruberne suger energi og fart.
    Men løbet er utroligt populært, og der er som regel tidligt udsolgt.
    Læs Motionslob.dk's anmeldelse fra løbets 2012-udgave her.

  • OMM EXTREM MARATON
  • Bakkelandskab: Søhøjlandet
    Distancer (km): 70 / 50 / 35
    Højdemeter: -
    Deltagerantal: 300 ('11)
    Tidspunkt: Sidst i maj
    RUTEN:
    "Danmarks hyggeligste extremmaraton" lyder arrangørernes overskrift for dette løb. Det adskiller sig dog temmelig meget fra den hjemlige hygge i sofaen foran tv'et. Ruten går nemlig gennem de bakkede skove ved Silkeborg. Men glem alt om velafmærkede stier, der fører dig sikkert frem til målet. Extremmaraton er i realiteten et kombineret orienterings- og adventureløb, hvor man skal navigere sig frem vha. kort og kompas, og hvor man flere gange må en tur i vandet og svømme for at komme videre. Noget andet, der gør løbet specielt, er, at det foregår i tomandshold og afvikles over to dage. Overnatningen foregår i en teltlejr, og så må man sætte sin lid til, at kroppen når at restituere en smule, før man tidligt næste morgen skal af sted igen.

  • KLINTELØBET
  • Bakkelandskab: Høje Møn
    Distancer (km): 10 / 5
    Højdemeter: 310 / 155
    Deltagerantal: 250 ('11)
    Tidspunkt: Først i juni
    RUTEN:
    Mange af deltagerne ved Klinteløbet nøjes med at gennemløbe rundstrækningen på 5 km en enkelt gang. Men det kan også være nok. Ruten ved Møns Klint er nemlig yderst krævende. Først løber man sydpå oppe på klinten. Dernæst nordpå langs kysten. Og endelig bestiger man trappen med de 497 trin - en opløbsstrækning, der ikke findes hårdere noget sted i landet. Alligevel hævder nogle deltagere, at det er strækningen på kysten, der er værst. Her løber du på et underlag af store sten, der aldrig lader dine fødder lande trygt. Af samme grund kan du glemme alt om at nyde udsigten til de kæmpemæssige klinter på din venstre side og Østersøens bølger på din højre. Dem må du se på bagefter, når målstregen er passeret, og bentøjet skriger af smerte.

    Kommentarer til listen er meget velkomne. Skriv her:


           


    Hvis du har GPS-data om de enkelte løb, må du meget gerne maile dem til Danskebjerge.dk. Det gælder især de løb, hvor data er markeret med stjerne (*). Kontaktoplysninger findes på forsiden i venstre spalte.