Himmelbjerget er blandt Danmarks mest kendte bakker. Og med god grund. Udsigten ned mod Julsø er storslået.
DANMARKS STØRSTE BJERGE:
10 BAKKETOPPE, 1100 HØJDEMETER

Danskebjerge.dk har fundet Danmarks mest skrånende terræn. Lagt sammen er strækningen kun 10 kilometer lang, men undervejs tilbagelægges over 1100 meter i højden. Oven i hatten får man nogle af landets bedste udsigter.

Mange har nok hørt om Ejer Bavnehøj, Yding Skovhøj og Møllehøj. Det er tre toppe, der ofte nævnes, når det handler om Danmarks højeste punkter. Men hvis man søger de voldsomste højdeforskelle, skal man andre steder hen.

De mest spændende bakkeoplevelser får man nemlig ikke nødvendigvis de steder, der befinder sig flest meter over havet. I stedet skal man finde frem til de bakker, der har de største og stejleste skråninger. Danskebjerge.dk har undersøgt dette vha. begrebet peak-factor, som udtrykker, hvor meget terrænet stiger på den sidste kilometer op mod en bakkes top. Og peak-factoren hjælper ikke bare med at definere de flotteste bakker, set nedefra. Den er også ofte udtryk for, hvilke bakker der har de flotteste udsigter.

Her er listen med de 10 danske bakker, der har en peak-factor på mindst 100 (og som ligger mindst 2 km væk fra en top med højere peak-factor):

Navn på bakke Højdedrag Peak-factor Mere info
Aborrebjerg Høje Møn (kort)  143 meter Danmarks største bjerg
Himmelbjerget (ved tårnet) Søhøjlandet  126 meter Fotos fra Søhøjlandet
Mimsbjerg Søhøjlandet  124 meter Danmarks tredjestørste
Vejrhøj Vejrhøj-buen (kort)  121 meter* Ny sti til Vejrhøj
Storeknøs Søhøjlandet  108 meter Storeknøs (eksternt link)
Blæsbjerg Nord-Bornholm (kort)  103 meter Vejen fra Vang til Blæsbjerg
Hohøj Mariager Fjord (kort)  103 meter* De højeste høje
Trehøje Mols Bjerge  102 meter* Trehøjes fortidsminder (eksternt link)
Frederik 7.'s Høj Søhøjlandet  100 meter Guide på Bestigbjerge.dk (eksternt link)
Kongsbjerg Høje Møn (kort)  100 meter Se turen op

Hvis du fra toppen af Hohøj bevæger dig 1 kilometer i retning af Mariager Fjord, vil du opleve et fald på hele 103 meter. 12 af disse meter skyldes dog den meget store gravhøj øverst.
På listen er angivet bakkernes "bruttohøjde". Dem, der er forsynet med en asterisk (*) ud for højdeangivelsen, har en gravhøj på toppen, så deres naturlige højde og peak-factor er nogle meter lavere.

Som det fremgår, er der en ganske stor spredning, når det gælder den geografiske placering af de mest markante bakketoppe. Hele seks forskellige bakkelandskaber er repræsenteret. De befinder sig i Jylland og på Sjælland, Møn og Bornholm. Det betyder, at de fleste danskere har under to timers transport til mindst én af de 9 imponerende bakker.

Betagende panoramaer
Alle bakkerne har gode udsigter. Hvilket faktisk ikke er en selvfølge: Mange toppe i Danmark er nemlig omgivet af høje træer, og det kan ødelægge udsynet. Men netop fordi bakkerne på listen er helt ekstraordinære, har de i vidt omfang myndighedernes bevågenhed. Det gør, at der bliver holdt styr på bevoksningen omkring bakketoppene.

Derfor kan man på f.eks. Himmelbjerget se hele vejen ned til Julsø, altså en højdeforskel på 126 meter. Fra Vejrhøj har man en pragtfuld udsigt ud over Sejerø Bugten, 121 meter nede. Også fra eksempelvis Trehøje er der storslåede panoramaer.

Så er synsfeltet lidt mere indskrænket på toppen af Aborrebjerg, Hohøj og Frederik 7.'s Høj. Men man fornemmer stadig tydeligt, at man er højt hævet over det omgivende landskab.

Vejrhøj er en meget imponerende bakke, der kan ses milevidt omkring på det nordvestlige Sjælland.
Udfordrende bjergstier
Der er stier til toppen af alle listens bakketoppe, undtagen Blæsbjerg på Bornholm, som til gengæld ligger lige ved hovedvejen (Borrelyngvej).

Den mest anstrengende opstigning finder man ved listens nr. 1, Aborrebjerg på Møn. Godt nok fører vejen ikke i lige linje til toppen, og det sidste stykke er ikke specielt krævende. Men den første del går ad trapper fra kysten til den øverste kant af Møns Klint. Det er ca. 100 højdemeter - en hel del, når de primært er fordelt på trappetrin.

Trappetrin er der også et vist antal af på turen op til Himmelbjergtårnet fra Julsø (se nederst på siden). Men det særligt udfordrende ved den er, at terrænet stiger stejlt hele vejen. Intet sted er der flade steder, hvor man kan få lov at få pusten.

Trehøje er ikke den højest beliggende tinde i Mols Bjerge, men det åbne landskab og den gevaldige peak-factor (102 meter) gør den til egnens mest imponerende.
Også den nye sti til gravhøjen på Vejrhøj fra Vindekilde Strandvej er konstant stigende og temmelig krævende.

For nordmanden Roger Pihl, der har skrevet bogen "Guide til Danmarks bjerge", er det imidlertid Frederik 7.'s Høj, som tager førstepladsen. Han mener (eller mente - i hvert fald indtil Danskebjerge.dk's interview med ham i 2013), at vejen til Frederik 7.'s Høj kombineret med omgivelserne og udsigten giver den mest betagende bjergoplevelse i Danmark.

Men tag da selv ud og find ud af, hvilken top der er din favorit! :-)





Alle fotos og videoer: Danskebjerge.dk. Brug venligst ikke de anvendte data uden at henvise til Danskebjerge.dk.



Se også:   Danmarks stejleste bjergsider    Højeste punkter    Hårdeste trapper    100-meter-bakker