VEJE MOD HIMLEN

I Danmark er det de bølgende, kvindelige former, der dominerer landskabet.
Det skyldes, at det danske landskab mest af alt består af bløde overflader, som først blev skubbet rundt af ismasser og derefter glattet ud af erosionen. Kun på Bornholm er der blevet plads til de hårde fjeldformationer, der normalt er forudsætningen for alpine stigningsprocenter.

Alligevel er det ikke på Bornholm, men omkring Vejle, at man som vejfarende løber panden ind i Danmarks stejleste bakker. I det område gik smeltevandet nemlig usædvanligt hidsigt til værks og udgravede skarpe kløfter i landskabet. Og da der nogle årtusinder senere skulle lægges asfalt, lod de vejlensiske byplanlæggere sig ikke skræmme af de skrappe skråninger.

Danmarks stejleste regulære gade: Chr. Winthersvej i Vejle. Som det ses, er der trapper i stedet for fortov. Og med god grund. Fra bund til top er der ca. 400 længdemeter og hele 60 højdemeter, svarende til en stigning på ca. 15% i snit. Den første halvdel er stejlest. Her når den maksimale stigningsprocent op på svimlende 25,5%. Flere billeder fra denne gade her.
Udsigt ned over den berømte Kiddesvej i Vejle. Bemærk, hvor tydeligt husenes grundplaner er forskudt i forhold til hinanden. I alt er bakken på Kiddesvej 365 meter lang og stiger 12,3% i snit. Men ved det sted, hvor billedet er taget, ligger stigningsprocenten helt oppe på 19. Så man må håbe, at manden ved Saab'en har sørget for at trække godt i håndbremsen!

Herover: Tjørnebakken ved Kalundborg - Sjællandsrekord i stejlhed! Med sine 10,3% i snit beviser den knap 350 meter lange villavej, at det ikke kun er i Jylland, man finder "mure".

Til højre: Stierne op ad Sindbjerg ved Silkeborg er nogle af de mest udfordrende i Danmark. Her ses opstigningen fra øst i næsten hele sin længde på 250 meter. Undervejs skal man overvinde hele 53 højdemeter - en stigning på 21,2% i snit.

Alle fotos: Danskebjerge.dk

Læs mere om, hvordan man finder maksimale stigningsprocenter. Og se, hvor man kan opleve de største højdeforskelle i det danske landskab.
Stejlest 1: Veje til himlen   |   Stejlest 2: Sådan måler du stejlhed   |   Stejlest 3: Stejleste bjergsider   |   Stejlest 4: Lodret eller næsten   |   Stejlest 5: Essay om stejlhed   |   Aborrebjerg er nr. 1