SÅDAN MÅLER DU STEJLHED

Det er sjældent, at en bakke stiger ensartet hele vejen.
Typisk vil den byde på både stejle og mindre stejle stykker - og måske endda fald. En bakke med en gennemsnitlig stigningsprocent på 5 kan derfor godt nå op på fx 10 procents stigning undervejs. Dette kalder man den maksimale stigningsprocent.

Maksimale stigningsprocenter kan være lidt vanskelige at måle præcist vha. kort. Den sikreste metode (som samtidig er den mest besværlige - og nørdede) er at lave opmålingen på stedet. Det gøres nemmest på veje, der er belagt med asfalt eller andet fast materiale, og et elektronisk vaterpas er en fordel.

Men et par gammeldags redskaber fra værktøjskassen kan også bruges. Se her, hvordan du bærer dig ad:

1. Man tager først en god gammeldags tommestok...
2. Så griber du et vaterpas - og måler længden på det. Vaterpasset på billedet er 80 cm langt. Jo længere det er, desto nemmere og mere præcis bliver opmålingen.
3. Placér vaterpasset på vejen, sådan at den forreste ende rører vejen, mens den bageste peger lige bagud i faldets retning. Når vaterpasset er i vater, måles afstanden fra vejen og lige op til det nederste stykke på vaterpassets bagende.

Ved den måling, der er vist her, er der 15 cm mellem vejens overflade og enden af det vandrette vaterpas. Det vil altså sige, at vejen hælder 15 cm på en strækning af 80 cm (længden af vaterpasset). For at finde stigningsprocenten dividerer vi nu 15 med 80. Det giver 0,1875, altså 18,75 %.

Hvis du vil være mere sikker på, at det, du har fundet frem til, nu også er den maksimale stigningsprocent, så er det nok en god idé at lave målingen flere forskellige steder på vejen. Vær samtidig omhyggelig med at holde vaterpasset i vater, og brug dets bagkant til at sikre, at tommestokken og vaterpasset holdes vinkelret på hinanden.

Og så lige to ting til sidst: Betragt kun opmålingen som en omtrentlig opmåling. Og pas nu på trafikken, når du går dér med dit måleudstyr midt ude på vejen!Stejlest 1: Veje til himlen   |   Stejlest 2: Sådan måler du stejlhed   |   Stejlest 3: Stejleste bjergsider   |   Stejlest 4: Lodret eller næsten   |   Stejlest 5: Essay om stejlhed   |   Aborrebjerg er nr. 1